De 3 manieren van denken die mijn leven hebben veranderd.

door | jul 28, 2021 | 0 Reacties

Je zult het misschien wel vaker voorbij horen komen, of het is helemaal nieuw voor je (dat kan natuurlijk ook):

Onze manier van denken is zo belangrijk voor hoe wij de wereld in kijken en hoe wij naar onszelf kijken! 

De ene dag voel me ‘on top of the world’ en de andere dag kan ik mezelf wel voor m’n hoofd slaan.
(dat kan natuurlijk ook wel een beetje komen door hormonen, maar dat even terzijde, want ook daar kun je invloed op uitoefenen).

Met een mooi Engels woord noemen we dan ook weleens onze ‘mindset’: de gedachten, ook wel overtuigingen, die wij hebben.
Buddha heeft een prachtige quote, die ik ook in mijn ebook heb staan:

‘We create the world in our minds’

Wij creëren de wereld in onze gedachten. Onze dag valt of staat met hoe wij denken over onszelf.

Denk je dat je een saai onzeker mens bent die overal in faalt? Dan is dat zo.

Even een correctie: want het is niet WERKELIJK zo, maar het is jouw WERKELIJKHEID, omdat hoe je denkt jouw werkelijkheid wordt. Je denkt het, jij gelooft erin, dus het is waar.

Ik heb zelf ervaren hoe het is om mijn manier van denken, dus mijn mindset, te veranderen van negatief naar positief.
Ik wil graag 3 manieren van denken met je delen die mijn leven drastisch hebben veranderd

1. Mijn leven is MIJN verantwoordelijkheid

Altijd dacht ik dat hoe ik me voelde en hoe ik mijn leven ‘moest’ leiden afhankelijk was van een ander. Een ander bepaalde mijn mate van gelukkig zijn, de mate van succes, de mate van zelfvertrouwen en zelfliefde
Liep ik effe steeds tegen de lamp wanneer ik weer eens werd teleurgesteld. Want als mijn partner boos op me was, deed ik alles voor hem om het goed te maken en voelde ik me dagen rot.
Als ik op maandag hoorde dat er een feestje aankwam van de vrienden van mijn toenmalige partner, dan voelde ik me tot die zaterdag dat het feestje was, mezelf de hele week gestrest. Ik was al smoesjes aan het verzinnen om niet naar dat feestje te hoeven, omdat ik dan niet te maken zou krijgen met mensen die eventueel vervelende dingen over me zouden kunnen denken.
Mijn hele gevoel en leven liet ik beïnvloeden door wat er om me heen gebeurde.

Als je dit ook herkent, vraag jezelf dan 5 dingen af:

  1. Hoe voel ik me?
  2. Is mijn gevoel een reactie op iemand anders?
  3. Zo ja: Ga ik daarin mee?
  4. Hoe wil ik me voelen?
  5. Wie wil ik nu zijn?
    (bijvoorbeeld een onafhankelijke vrouw met zelfvertrouwen, een vrouw met zelfvertrouwen, etc.)

Niemand bepaald hoe jij moet leven en hoe jij je moet voelen, onthoudt dat. Als je dit lastig vindt, dan weet ik 1 ding 120% zeker: dat jij hier door middel van hulp vanaf kunt komen.

2. Falen bestaat niet, er bestaat alleen feedback

Deze zin gebruik ik nog steeds af en toe om mezelf op te peppen als iemand mij (opbouwende) kritiek geeft of als ik een foutje maak, maar het is vooral een positieve manier van leven.

Er bestaat geen falen, het leven bestaat uit leren dus wat er wel altijd bestaat is feedback.

Feedback betekent letterlijk: ‘voed terug’. Je krijgt voeding om te leren uit de dingen die je doet in je leven.

Ik kom uit een tijd waarin ik mezelf echt flink op mijn kop gaf wanneer ik iets niet deed ‘zoals het boekje’ of wanneer ik een fout maakte op mijn werk. De wereld verging onderhand, het verlamde me en ik bevroor waardoor ik niet lekker meer kon werken.

Toen ik leerde dat falen niet bestaat en dat alleen feedback bestaat kon ik de strengheid loslaten en de mildheid toelaten, waardoor ik ruimte kreeg om te gaan leren.

Ik leer mijn klanten ook altijd om mild naar zichzelf te zijn wanneer ze na een sessie aan de slag gaan met wat ze in de sessie hebben geleerd. Wanneer ze streng zijn op zichzelf, wordt de onzekerheid alleen maar groter.

3. Het is niet persoonlijk

Je zult vast weleens meegemaakt hebben dat iemand uitviel naar je of het  niet eens was met je. Je partner, je collega, een familielid.

Mij in ieder geval wel en het deed me denken alsof er iets mis was met mij.

De gedachten: ‘het is niet persoonlijk’ betekent dat wat iemand anders tegen jou zegt niet iets zegt over JOU, maar over diegene. Iets wat jij zegt/doet raakt de ander of doet iets met de ander waardoor hij/zij weer reageert naar jou vanuit zijn beleving en manier waarop diegene naar de wereld kijkt.

Het zegt dus iets over degene die reageert naar jou.
Dat gaf mij ontzettend veel rust!

Natuurlijk is me het niet van 1 op andere dag gelukt om zo te denken. Ik heb hier echt wel hulp voor gehad.

Even terug dus naar gedachten 1, want het nemen van verantwoordelijkheid betekent dus ook: het niet alleen willen doen.

Ik heb een coach (zelfs 2 omdat mijn eerste coach helaas verhuisde naar Berlijn) gehad voor mijn persoonlijke ontwikkeling en ik heb nu twee businesscoaches gehad om te groeien in mijn bedrijf. En de groei is voelbaar geweest bij elke sessie! Elke keer wordt ik weer wat sterker, vaardiger en krijg ik meer zelfvertrouwen om mijn leven te leven die ik wil.

Mensen om me heen zeiden: “weet je zeker dat je dit nodig hebt? Waarom alweer coaching?” Ik wist dat ik hierdoor zou groeien, dus ik nam de beslissing om het toch te doen.

Neem dus beslissingen die voor jou goed zijn!

Tot slot: Weet dat jij jouw gedachten kunt sturen, zodat je je ook anders kunt voelen. Ik weet 100% zeker dat jou dit gaat lukken wanneer je openstaat om dit te leren.

Je kunt nog tot het eind van deze maand kans maken op een gratis coachgesprek waarin ik samen met jou ga kijken je jouw gedachten en dus mindset kunt sturen zodat jij je vaker  ‘On top of the world’ voelt.

Meld je hier aan om mee te doen!

Liefs,

Anke

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *