Een lichter leven door NLP

door | nov 4, 2020 | 2 reacties

“Waarnemen zonder te oordelen, is de hoogste vorm van intelligentie”

Krishnamurti

Alweer een halve week geleden dat ik ben begonnen aan misschien wel de meest waardevolle en allesomvattende opleiding van alle opleidingen en cursussen die ik heb mogen doen: de NLP Practitioner opleiding bij Menz instituut in Huissen (Klik hier voor de site van Menz instituut). Op mijn instagram account heb ik al vrolijk aangekondigd dat ik deze opleiding ging doen en ook dat ik mijn grootste inzichten zou delen.

Well.. here it is.. My first blog ?.
En ik wil iets met je delen wat mij heeft geraakt.

Oordelen loslaten geeft rust

Je hebt waarschijnlijk die eerste zin, van Krishnamurti bovenaan deze tekst gelezen. Deze mooie zin stond centraal in het weekend.

En geloof me: Deze zin is belangrijk voor me geworden vanaf het moment dat ik hem las! Ik wil deze blog graag gebruiken om de waarde ervan door te geven aan jou.

Waarom is deze zin dan zo belangrijk? Mijn antwoord: Als je jouw leven een stukje gelukkiger en lichter wil maken, maak je al een mooie stap door waar te nemen zonder oordeel. Het geeft je zo veel verlichting.
Ik hoor en zie namelijk zoveel mensen die zo streng oordelen over een ander en over zichzelf. Hier komt veel negatieve energie vrij, of.. deze energie wordt onbewust opgekropt in jezelf en bouwt zich op.
Herken je dat je regelmatig denkt: “heb je haar weer”, of: “Wat is dat mens dom!”, “Wat een rare gast!”?

Ik denk dat ieder dit mens dit wel eens doet of heeft gedaan.
Waarom zijn deze negatieve oordelen nadelig voor je?
Zoals ik eerder al beschreef: Het geeft jou en je omgeving negatieve energie; ergernissen, frustratie. Je komt er simpelweg geen steek mee verder. Daarnaast ga je onbewust ook strenger naar jezelf kijken. Zo beschreef de Happinez eens: “Als je minder over anderen oordeelt, sta je ook milder tegenover jezelf.”

Het oordelen kan je loslaten door te oefenen met objectief waarnemen.
Om dit gevoel van objectief waarnemen te ervaren hebben we tijdens de les een simpele en interessante oefening gedaan. Om je uit te leggen wat we gedaan hebben geef ik je een voorbeeld.

Voorbeeld en oefening

Stel je voor dat je collega vraagt of jij hem/haar iets wil uitleggen. Beeld je dit ook daadwerkelijk in om de essentie van deze opdracht goed te snappen. Als dit je niet lukt mag je ook een andere situatie voor je nemen waarin je oordelen had.

Subjectieve situatie:
Als we even subjectief kijken naar deze situatie, kunnen er meerdere gedachten in je opkomen wanneer deze collega je iets vraagt: “Jeeeetje, hoezo snapt hij dit niet?” “noujaaa, zeg wat een raar mens, zij zou het toch wel moeten weten!”

Ojectieve situatie:
Een collega stelt een vraag

PUNT

Wat merk je bij de subjectieve situatie?
Wat merk je bij de objectieve situatie?

Wat ik merk is vooral veel verlichting in de objectieve situatie!
Er zit geen oordeel aan.. Om het even in een mooie Engelse zin te zeggen: Just a colleague who is asking a question…..

Een negatief oordeel kost negatieve energie omdat je je kan gaan ergeren. Er kunnen een aantal minder leuke situaties ontstaan: 1. Je voelt irritatie/frustratie in je opkomen en je kapt de collega af door misschien wel kortaf te zeggen dat je geen zin en tijd hebt. 2.  Je stemmetje in je hoofd zegt: Pfffffff hier heb ik dus echt geen zin in. Wat een domme vraag.. Maar goed, laat ik maar helpen zodat ik van het gezeik af ben.

Niet leuk voor jouw collega, want die voelt dat vast.. Niet fijn voor jou, want het is niet bepaald een positieve emotie, wel? Met andere woorden: Je wordt er niet vrolijker op en misschien heb je een tijdje erna wel spijt dat je zo hebt gecommuniceerd naar je collega!
Laat dus het oordeel los. Besluit of je je collega kunt helpen of niet, heb je tijd en zin? Nee? Doe het niet en communiceer dat duidelijk doch vriendelijk. Maar laat frustratie, boosheid of irritatie los, voor jezelf en voor de ander.
Want nogmaals: dit.heeft.totaal.geen.nut.

Heb je wel tijd/zin om te helpen? Help hem/haar en kijk wat voor positiefs daar allemaal uit komt: dankbaarheid, een positief gevoel omdat je iemand geholpen hebt. Je doet een goede daad door te helpen en je collega voelt zich gezien en gehoord.

Anke de Groot Levenscoach

Kortom:
als iemand jou iets vraagt, of iets tegen je zegt: wees bewust welke oordelen er in je opborrelen. Waar komen deze vandaan? Dit is iets van jou, want ieder andere collega zou waarschijnlijk anders reageren op deze collega met een vraag.
Daarna: laat het los!

Wanneer je dit vaker doet brengt het je verlichting en positiviteit. Het brengt je verlichting en het maakt je leven zoveel makkelijker.
En.. Wat je geeft kun je terug verwachten.
Behandel mensen zoals jij ook behandeld wil worden.

Het is een simpel voorbeeld, zoals ik al vermeldde, maar het brengt veel verandering.

Probeer het eens..

Ik daag je uit om het eens te proberen. Probeer eens om zonder oordeel waar te nemen. Zonder oordeel naar een situatie te kijken, te luisteren en te voelen welk verschil het maakt met het waarnemen mét oordelen.
Na een tijdje zul je zien dat je situaties veel minder zwaar bekijkt en makkelijker aanpakt.
Mijn ervaring is dat het leven daadwerkelijk een stukje lichter wordt. Minder onzekerheid over mezelf en hoe andere naar mij kijken, meer positiviteit. En zo werk ik steeds weer aan meer geluksgevoelens in mijn leven.

Ik ben benieuwd of je dit gaat doen en/of hebt gedaan en hoe je dit hebt ervaren!
Laat het me hieronder in de comments weten :)!

Tot zover het mooiste inzicht van het hele weekend. Er is nog zoveel.. maar dat komt nog!
Als de maatregelen rondom Covid-19 het toelaten heb ik in november weer een NLP weekend.

Ik kijk er nu al naar uit en uiteraard deel ik dan weer met veel plezier mijn grootste inzicht!

Zorg goed voor jezelf..

Veel liefs,

Anke

2 Reacties

  1. Esther

    Wat een mooie inzichten Anke. Dankjewel!

    Antwoord
  2. Ingid

    Alleen door dit te lezen krijg ik al wat meer lucht. Dank je wel Anke

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *