Maar Anke.. Wat doe je nu eigenlijk!?

door | mrt 14, 2022 | 0 Reacties

Soms wordt het gevraagd: wat ik nu eigenlijk doe om iemand te helpen en hoe ik dit doe.

En altijd denk ik: leuk om te vertellen en fijn als meerdere mensen daarover kunnen lezen! Tot op heden had ik er alleen nog geen werk van gemaakt om er een blog over te schrijven. Tot nu!

Toen ik zelf een coach zocht, vond ik het interessant hoe iemand mij zou helpen. Met wat voor methode ze me naar mijn gewenste resultaat zou leiden. Uiteindelijk was het resultaat natuurlijk het belangrijkst, maar toch.. Ik vond het altijd boeiend wat ze dan precies deed!

Misschien weet je wel dat ik NLP coach ben, of je weet het niet en je weet ook niet wat NLP is. Waar jij je ook in herkent: ik ga je in deze blog meer vertellen over NLP en wat ik nog meer doe als coach om je te begeleiden in jouw persoonlijke ontwikkeling.  

NLP coaching

Volgens Mindacademy.nl staat NLP voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop reageren. Ik ga je even een voorbeeld geven om je het uit te leggen.

Stel je voor…

dat je kritiek krijgt van jouw manager.

Je reageert geschokt, je wordt rood en begint te stamelen.

De dagen erna voel je je rot..

Je krijgt gedachten als: “waarom doe ik dit? Waarom maak ik fouten. Waarom wordt ik zo rood?

Je voelt je een mislukkeling als collega.. “Ze kunnen beter iemand anders aannemen.”

Het liefst zou je rustig en beheerst willen reageren wanneer jouw manager jou kritiek geeft, maar helaas lukt je dit niet.

Alle dingen hierboven zijn enorm interessant voor mij als coach. Er gebeurt iets, je denkt er iets over en je voelt van alles!

Je zou het anders willen.. maar als dit zo makkelijk was, had je het allang veranderd.

Dit komt omdat er ergens een diepgaande overtuiging bij je zit. Bij veel mensen is dit bijvoorbeeld “Ik ben niet goed genoeg.” “Ik ben anders dan de rest” (in negatieve zin) “Ik ben dom en doe alles fout.”

Deze zinnen spelen vaak zo onbewust mee in wat je doet, dat je niet in de gaten hebt dat ze er zijn.

Dat is ook logisch.. Je bent namelijk “geprogrammeerd” om zo te denken.

Geprogrammeerd? Ja!

Bijna alle overtuigingen heb je in je kindertijd gecreëerd door iets wat er gebeurde of iets wat je hebt meegekregen van je ouders of op school. Het zit in jouw systeem.

Het woord programmeren lijkt misschien alsof je er niet vanaf kunt komen, maar dat is niet waar!

Je kunt jezelf juist “herprogrammeren” met een of meerdere positieve overtuigingen, zodat je anders reageert en je jezelf anders voelt.

Omdat de diepgaande overtuiging zo in je onbewuste zit, is praten vaak niet genoeg. Daarvoor komen we door middel van waardevolle oefeningen in jouw onbewuste waar we jouw negatieve overtuiging ombuigen naar positieve overtuigingen.

Klinkt dit eng? Zie het zijn in je onbewuste als een staat van ontspanning. Er gaan geen gekke, rare of enge dingen gebeuren. Je kunt de vogels, auto’s en wind door de bomen nog horen.

Stel je voor dat jouw overtuiging hierdoor is geworden: “Ik ben helemaal oké zoals ik ben.”..

Hoe zou je dan jouw reactie zijn als je kritiek krijgt van jouw manager?

Zou je dan nog gaan stamelen?

Zou je je daar dan nog dagen rot van voelen?

Nee hè?

Als we aan de slag gaan met jouw negatieve overtuiging en daar een positieve overtuiging voor in de plek zetten, verander jij en jouw wereld ook in positieve zin..

Zelfzekerderder en gelukkiger zijn.. wil jij dat? Hier gaan wij samen mee aan de slag.

Wandelcoaching

En dat allemaal wandelend in de natuur…

Waarom?

  1. Je raakt makkelijker in gesprek, omdat je naast elkaar wandelt en elkaar niet de hele tijd hoeft aan te kijken. Het helpt je om vrijer te praten.
  2. Je bent in de natuur. De natuur zorgt voor rust, omdat er veel minder prikkels zijn. Vaak zijn onze hoofden zo druk, zo vol met gedachten. De natuur zorgt ervoor dat dit wat rustiger wordt.
  3. Je krijgt beweging. Als je zorgen, angsten, onzekerheden of boosheid en frustratie ervaart, is jouw stresshormoon nogal hoog. De natuur zorgt er, door zijn rust, voor dat dit stresshormoon verlaagd. De gelukshormonen nemen door beweging juist toe! Een positief effect dus!
  4. Wisselende omgeving. De natuur is een manier om letterlijk afstand te nemen van de situatie waar jij je in bevindt. Je kunt zo makkelijker met een afstandje kijken naar wat er gaande is in jouw leven. Je kunt jouw eigen patronen makkelijker inzien.

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen de natuur op ons brein. Al 12 minuten wandelen in de natuur geeft je al meer veerkracht, focus en zelfvertrouwen, volgens coachfinder.nl

Tot zover …

Tot zover wat ik doe als ik je coach. Heb je nog vragen, omdat je wat hebt gemist in deze blog? Stel me dan gerust een vraag naar anke@ankedegroot.nl.

Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen? Klik dan hier!.

Wil je ervaringen lezen? Klik dan hier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *