Mijn NLP reis, mijn persoonlijke groei als mens en als coach.

door | jun 28, 2021 | 0 Reacties

Toen ik begon met NLP dacht ik dat ik al zover was in mijn persoonlijke ontwikkeling. Zoveel coaching gehad.
Van mezelf ontzettend ellendig voelen 20 jaar geleden groeide ik naar een persoon met meer zelfvertrouwen.
Ik had wel wat moeilijkheden op mijn werk, maar daar zou ik “wel even” aan gaan werken bij NLP. Viel dat “even” eens tegen. Ik liep keihard tegen de lamp. En dat voelde flink confronterend voor mij.

Om het geen dipjes te noemen wil ik de specifieke momenten dat ik mezelf tegenkwam cadeautjes noemen. Omdat het juist veel goeds gebracht heeft. Het brengt me dat ik gegroeid ben in zelfvertrouwen en zelfliefde.
Ik ga de dingen die ik heb geleerd ook cadeautjes noemen. Eigenlijk heb ik bij de opleiding wel 1000 cadeautjes gehad… Maar ik ga er 3 noemen, zodat je niet nog tot morgen aan het lezen bent..

Het eerste cadeautje..

Voor ik onthul wat hierin zit wil ik eerst vertellen waarom het een cadeautje was voor mij.

Wat was ik altijd trots op mijn empathisch vermogen. Het werd door anderen genoemd als mijn kwaliteit en ik dacht ook altijd dat dit heel belangrijk was als coach en als vriendin. Ik kwam er bij NLP achter dat ik mezelf alleen te veel gaf aan de ander. Ik leed te veel mee en kon niet goed bij mezelf blijven. Ik leed mee met de persoon die iets vertelde en ik dacht dat dat juist goed was.
Ik merkte ook dat ik het moeilijk vond om liefde te ontvangen. Bij een oefening die we deden bij een van de eerste weekenden, waarbij we in een kring zaten, elkaar in de ogen mochten kijken en met volle compassie naar de anderen mochten kijken, brak ik van binnen. Ik voelde me steeds kouder worden bij elk persoon waar ik tegenover zat, omdat ik de liefde niet ontvangen, dat was teveel voor mij. Alsof de emmer overliep. En ik kon het daardoor ook niet meer teruggeven.

Het was dus belangrijk dat ik eerst compassie voor mezelf ging voelen. En daar ging ik mee aan de slag. Vooral bij de laatste paar NLP weekenden ontdekte ik wie en wat ik nu echt was toen ik in mijn kern stapte: liefde, geluk. Het zat altijd al in me en hier mocht ik het echt ervaren.
Wat het me heeft opgeleverd? Alles vanuit die bril met liefde bekijken. Altijd de aanwezigheid voelen van de liefde dichtbij mijn hart. En ja ik heb ook zeker angst gehad dat ik dit zou verliezen, heel soms heb ik dat nog steeds, maar ik voel ook het vertrouwen diep van binnen dat het er is en dat het niet meer zal weggaan.

Ik kan nu vanuit liefde voor mezelf en vanuit mezelf ook met liefde bij de ander zijn. Zonder me daarin kwijt te raken.

Ik ben zo dankbaar voor dit cadeau..

En het cadeautje is: Compassie

Het tweede cadeau

Ik stopte tijdens NLP met mijn baan en ging volledig voor mijn coachpraktijk.
Dit bracht een oude pijn op: Falen.. Ik dacht: ‘Ik MOET het goed doen, want ik heb nu een eigen bedrijf!! Ik moet bewijzen dat ik dit kan! Want een coach moet het immers allemaal goed kunnen en weten, toch?’
NEE! Maar zo dacht ik en ik voelde me enorm onzeker hierdoor. Feedback van de medestudenten en van de trainers kon ik niet meer zo goed hebben en zag ik als kritiek op mezelf, terwijl ik dat daarvoor prima vond: kom maar op met die feedback. De constante druk pijnigde mij en het zorgde ervoor dat ik niet graag oefeningen meer wilde doen.

Gelukkig waren daar de trainers die mij steeds herinnerde aan het in het hier en nu zijn, door middel van mijn ademhaling. En door middel van de zin: Falen bestaat niet, er is alleen feedback. Ik ben hier om te OEFENEN!! Door dit steeds te herhalen voor mezelf werd het angstgevoel minder en voelde ik me steeds rustiger.

Ik weet dat ik hier nog wel een reis in te begaan heb, want dat deel van mij roept nog regelmatig vanuit achterin de bus. Ook komt ze bij uitdagende momenten, zoals presteren in nabijheid van een groepje mensen, nog even langs me staan als ik aan het rijden ben en aan het stuur zit van de spreekwoordelijke bus van mijn leven.
Maar dat stemmetje van het deel van mij mag er zijn. Ik mag haar omarmen en zeggen: “Het is oké. Dankjewel, ik heb je gehoord en gezien.”
Wat me daarmee ook helpt? Helemaal in het hier in nu kunnen zijn. Door middel van mijn ademhaling.

Het tweede cadeau is dus: ademhaling + in het hier en nu zijn + falen bestaat niet, er bestaat alleen feedback

Het derde cadeautje.

Hoe vaak ik wel niet gehoord heb: “Laat je niet beïnvloeden wat anderen zeggen over je. Dat zegt meer over hen dan over jou.”
Het was echt zo’n cliché zin die ik hoorde en die voor mij niet echt hielp. Ik wist nooit echt wat het betekende.

Bij NLP zag ik steeds meer de betekenis ervan.

Als ik een cijfer mocht geven aan het vermogen om meningen van anderen van me af te laten glijden, aan het begin van NLP was het een 6,5.

En dit is ook heel kwetsbaar voor mij om te zeggen, omdat ik coach ben en andere leer om meningen van anderen van zich af te laten glijden  en omdat ik vind dat ik dit daarom goed moet kunnen.

Maar dat is een overtuiging….

Dat ene stemmetje en persoontje die dat vind en dat achter uit die bus roept, zegt dat vanuit haar angst!

Wat mij ontzettend helpt om deze stem rustig te krijgen zijn een paar belangrijke zinnen die in dit pakketje zitten en die me altijd doen beseffen dat iedereen vanuit zijn eigen bril kijkt naar de wereld.

Een echt cadeautje dus.

Het cijfer dat ik nu geef  omdat ik dit cadeau helemaal eigen hebt gemaakt, is een 8. En een 8 is voor mij geweldig!
Een 8 geeft me ook nog ruimte om te groeien, omdat ik het soms nog lastig vind als mensen die voor mij dierbaar zijn iets van mij vinden.

Maar door steeds weer die pijn te voelen en daar helemaal bij te zijn, dat kindje in mij te omarmen kan ik het loslaten.

Het cadeautje is dus:

Het is niet persoonlijk + de Kaart is niet het gebied

Ontwikkeling gaat met kleine stapjes en is niet lineair. Het gaat met vallen en opstaan. Net als een kind dat leert lopen en fietsen. Een kind zegt niet dat het de grootste mislukkeling is op aarde wanneer het valt, hij/zij probeert het gewoon overnieuw, waardoor de lijn van ontwikkeling weer kan stijgen.  

En dat is wat ik mezelf en jou gun.

Dat was de eerste versie van mijn eindpresentatie. Door hem met jou te delen heb ik je een kijkje gegeven in mijn ontwikkeling tijdens de NLP Practitioner opleiding.

Het is zo kwetsbaar om te delen, maar tegelijkertijd ook zo’n verlichting, opluchting en boodschap voor jou dat er zoveel ruimte is om te groeien. Zolang jij ook maar je ruimte gunt om dit te doen.

En ik wil je zeggen vanuit de grond van mijn hart: DOE HET. Ga groeien, ga genieten van die reis,
Over een jaar kijk je dan terug en denk je: YES ik ben zo blij dat ik toen met die reis begonnen was!

Dat is wat ik jou kan garanderen.

Liefs,

Anke

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *