Waar komt mijn onzekerheid vandaan?

door | jul 2, 2022 | 0 Reacties

Ik had dit artikel al op instagram en facebook gedeeld, maar voor het geval je hem gemist hebt, ga ik je hem met liefde hier ook delen.

Dit artikel kwam in een keer uit mijn handen, omdat ik geïnspireerd was doordat ik de laatste tijd veel uitleg aan vrouwen in mijn traject hoe het allemaal werkt in je bovenkamer.

En jou wil ik het ook uitleggen, omdat het inzicht geeft hoe je nu aan onzekere gevoelens komt. En dan vooral gericht op jouw brein!

Wat hebben je hersenen precies te maken met hoe je je voelt?

Je hersenen zijn mega functioneel. Ze hebben een oplossingsvermogen van heb ik jou daar. Is er een probleem of een vraagstuk, dan wordt er door je hersenen al druk gezocht naar een oplossing.
VET handig natuurlijk.
Anders had je dit bericht niet gelezen via een telefoon/pc/laptop. En zat je ook niet in een huis met cv via een ketel en moest je je eten op een heel andere manier voorbereiden dan op je inductie kookplaat.

Mensen (en hun hersenen) hebben een oplossing voor enorm veel dingen, gebaseerd op expertise/interesse (en vast nog meer, maar tot zover mijn kennis over de biologie van hersenen).
Tot zover allemaal koek en ei..

Nu even over de minder handige kant...

Want hoewel je hersenen opslaan wat handig is om te weten, zitten daar ook dingen tussen die jou niet meer dingen.

Zo kun je vroeger bijvoorbeeld enorm gestruggeld hebben met rekenen of begrijpend lezen, had je vaak onvoldoendes voor dit vak en dacht je steeds: “Zie je IK KAN DIT TOCH NIET!”
“Ik ben er niet goed in”
“Ik ben de slechtste van de klas!”

Met alle emoties en gedrag van dien (angstig worden en blokkeren, of juist overmatig je best willen doen).

Je hersenen doen wat hen het minste energie kost. Dus als jouw hersenen “gewend” zijn om op een bepaalde manier iets te denken of op te lossen, dan zullen ze dat altijd zo willen doen. Anders doen kost namelijk méér energie!

Niet echt handig als je nu voor je collega’s tijdens een vergadering een presentatie moet geven over een project dat je doet, want… je hebt het vast niet goed gedaan… en het is vast niet goed genoeg… toch?

NOPE wrong…

Deze overtuiging heb jij toen in de klas ooit gecreëerd en is misschien over de jaren heel wel sterker en sterker geworden, omdat jouw hersenen steeds dachten dat het zo was en het jou ook steeds bewezen .

Welke gedachten jij ook hebt over jezelf: Vraag je af of ze je NU dienen in positieve zin, of niet?

Als dat wel zo is: Super fijn dat je deze gedachten hebt.
Zo niet: Wat zou je graag willen denken over jezelf?

En als je het antwoord al wel weet, maar je het in de praktijk lastig vindt om te onthouden, dan zit er waarschijnlijk onbewust een negatieve overtuiging onder…

Zo eentje als: “Ik ben niet goed genoeg” of: “Ik mag er niet zijn”

Nou….. ga maar eens tegen zo’n overtuiging opboksen. Niet gemakkelijk hoor! (Weet ik uit ervaring)

Je hebt deze overtuiging in je hoofd geplant en het heeft inmiddels stevige wortels gekregen.

Daarom ga ik in mijn Persoonlijk coachtraject altijd aan de slag met het trainen van positieve overtuigingen, zodat je positiever gaat denken over jezelf en over de wereld om je heen.

Iets waar je de rest van je leven mega veel aan hebt.

Wat ik wel belangrijk vind, is om eerst ruimte te maken voor die positieve gedachten. Want als jij gelooft dat je saai bent, kun je heel vaak zeggen dat je heel gezellig bent, maar dat werkt niet om te geloven dat je daadwerkelijk gezellig bent! Je moet een nieuwe overtuiging wel geloven! Ander werkt hij niet.

Daarom verwerk ik altijd eerst de negatieve overtuiging met je, zodat die niet meer (zo) aanwezig is. Daarna is er ruimte voor nieuwe positieve overtuigingen.

Nu even een vraagje aan jou:

Met welke negatieve gedachten en twijfel over jezelf loop jij rond? En welke positieve gedachten wil jij hier tegenover zetten?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *